Flowers

Workshops Telen in de stad

Wil je een permacultuurtuin beginnen, kruiden op je balkon kweken of kippen in je buurt verwelkomen? Dan zijn de workshops "Telen in de stad" voor je gemaakt ! Ontdek de hele herfst gratis inleidende workshops over stadslandbouw bij u in de buurt. Op initiatief van Leefmilieu Brussel worden bijna 40 workshops georganiseerd door Apis Bruoc Sella en de vereniging Tournesol in samenwerking met de gemeenten en OCMW's van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De opleiding wordt dan ook verzorgd door een trainersteam uit Brussel. Wacht niet langer, ontdek het aanbod aan workshops en schrijf je in !

Hieronder het programma voor de workshops "Telen in de stad" tijdens de herfst 2018.

Meer informatie en inschrijvingen op https://neemdeel.leefmilieu.brussels


Mijn aromatische planten 1x3u

Om uw gerechten te kruiden, een kruidenthee te zetten of louter voor uw genot, aromatische planten in uw tuin of op uw balkon zijn een onuitputtelijke bron van weldadig plezier. Tijm, peterselie, bieslook, wilde marjolein, bergamotmunt, bonenkruid, lavas, ... Al deze planten worden reeds eeuwenlang omwille van hun smaak- en medicinale eigenschappen in de keuken en in de apotheek gebruikt. Ontdek ook de principes en de eenvoudige handelingen om in de stad uw aromatische planten te telen


Mijn moestuin in de keuken 2x3u

Geen tuin of terras en toch zin om te kweken ? Prima ! Deze workshop laat u technieken ontdekken waarmee u een deel van uw voeding in uw eigen keuken kunt produceren ! Gekiemd zaad laten groeien, groenten met keukenrestjes weer laten opkomen, een bloembak met aromatische binnenplanten, ... Een eerste stap naar de voedingsautonomie van uw familie én een opsteker voor uw gezondheid


Mijn stadskippen 1x3u et 3x3u

Kweken van kippen in de stad. Ze leveren u lekkere verse eieren, doen zich tegoed aan uw fruit- en groentenschillen en brengen leven in uw tuin of wijk. Daarom zijn basiskennis over hun levenswijze en over de verzorging die ze nodig hebben noodzakelijk, net als een goed ingerichte kippenren en voldoende terrein. Deze workshop brengt u het nodige bij om van start te gaan met een kleine kippenkweek, binnen het gezin of met uw buren, met oog voor hun gezondheid en voor ons leefmilieu.


Mijn moestuin op het balkon 2x3u

Een moestuintje bewerken, zelfs zonder tuin, geïnteresseerd? Een terras, een binnenplaatsje, een dak of een balkon, op al deze plekken kunt u boven de grond een moestuintje aanbrengen! Deze workshop doet u alle mogelijke oplossingen uit de doeken om uw groenten te kweken op gelijk welke ruimte buiten: moestuinplanten en gepaste houders (pot in geotextiel, tuinzak, verticale structuur, ...) kiezen, de planten de noodzakelijke omstandigheden voor hun groei en hun gezondheid bieden, spaarzaam voorzien in hun behoeften aan water, voor de 100 % eetbare installatie op uw balkon bent u aan zet.


Mijn moestuin op 1m² 2x3u

De lapjesmoestuin, om in de stad met het gezin de geneugten van de moestuin te ontdekken of om het hele jaar lang dagelijks van verse groenten te genieten! Als u van start gaat met een kleine oppervlakte, met gemakkelijke en productieve moestuinvariëteiten en met onderbouwd advies, dan zult u snel van gezonde producten genieten. Deze workshop vertelt u hoe u met een kalender van effectieve verrichtingen en teeltplannen op ecologische manier een moestuin van 1 m² aan te leggen


Mijn paddestoelenkweek 1x3u

Liefhebbers van paddenstoelen? Dit is een workshop voor u! Kom de technieken ontdekken om thuis zelf paddenstoelen te kweken. Het materiaal en de nodige hulpbronnen, de hygiënische omstandigheden, de aan de teelt aangepaste handelingen, ... Paddenstoelen zullen voor u geen geheimen meer hebben.


Bloemen in mijn bord 1x3u

Oost-Indische kers, bernagie, bergamotmunt, ... Breng heel het jaar lang kleur aan in uw tuin en op uw bord, met eetbare bloemen. Welke planten waarvan u de bloemen kunt proeven plant u, hoe kweekt u ze en hoe kookt u ze? In een wereld van onvermoede kleuren en smaken laat deze workshop u eetbare bloemen ontdekken.


Mijn fruittuin 2x3u

Ongeacht de grootte van uw tuin is het mogelijk om er fruitbomen (appel-, peren-,…) of struiken (frambozen, kiwi’s, aarbeien,…) te planten. Vanaf de lente helpen ze u aan heerlijk fruit. Langs een muur, in een haag of op uw terras, er bestaan verschillende oplossingen op maat van uw tuin. Het grondplan van uw fruittuin uitwerken, uw aanplantingen correct doen, bomen en struiken met de seizoenen mee verzorgen en snoeien. Al deze aanwijzingen Staan garant voor gezonde, hapklare, te bewaren of te verwerken vruchten


Mijn permacultuurtuin 2x3u

Een permacultuurtuin aanleggen, om u te voeden en tegelijk iets te doen voor de kwaliteit van uw leefmilieu, zegt u dat wat?  In deze workshop zal het gaan over het concept permacultuur als middel om een systeem in plaats te zetten dat de behoeften van de mens vervult met respect voor de planeet.  Ook de ethiek, principes en aanlegtechnieken om gezonde voedingswaren te produceren zullen besproken worden, waarbij de natuurlijke cycli en processen tot hun recht komen. Met en niet tegen de natuur werken: een heel programma!


Sla dorheen het jaar 1x3u

Zin of verse en gezonde sla te eten, zelfs in de winter ? Ontdek in deze workshop dat het kan ! Hier kunt u enkele soorten en rassen leren kenne, die doorheen het jaar geteeld kunnen worden.  Ook zult u zien waar, wanneer en hoe men moet zaaien en oogsten om de teeltperiodes te verlengen.


Constructieworkshop Moestuinbak 1x6u

Zin om bij u thuis een moestuin in bakken aan te leggen? Do it yourself! Kom en leer de tips en tricks om uw eigen kweekbakken en zakken in elkaar te zetten. Duurzame recuperatiematerialen, preventie van schadelijke insecten, ... De opleiders geven u al het nodige mee om voor een productieve moestuin zelf aan duurzame en onslijtbare bakken te werken.     

 

Share/Save